Šport a alkohol majú k sebe blízko. Je to dané sponzoringom a reklamou, ktorú majú firmy vyrábajúce alkoholické nápoje v športových kluboch a rôznych súťažiach ( corgoň liga, gambrinus liga ..). Športovci často konzumujú alkohol na spoločenských akciách spojených so športom.
Väčšina športovcov pije alkohol príležitostne na oslavách. U futbalistov sú to najčastejšie oslavy po zápase. Tieto oslavy končia u väčšiny hráčov nadmerným pitím alkoholu, čo má samozrejme, ako si neskôr objasníme, negatívny vplyv na regeneráciu organizmu po zápase.
Futbalisti u nás podľa skúseností autora tohto článku vo všeobecnosti pijú veľa alkoholu. U nás nefunguje žiadna osveta a výchova k správnej životospráve. Dokonca v mnohých kluboch vedenie legalizuje nevhodné pitie alkoholu. Alkohol v malých dávkach nie je problém ani u športovca, avšak aj tu je potrebné dodržať určité princípy, ktoré si spomenieme neskôr. V tejto súvislosti je potrebné apelovať na trénerov, aby predovšetkým mladým hráčom ukazovali pozitívne príklady futbalistov, ktorí nemajú problém s pitím alkoholu. Tých negatívnych majú okolo seba dostatok. Nestačí len alkohol zakazovať, lebo zakázané ovocie najviac škodí, ale je potrebné hráčom trpezlivo vysvetľovať škodlivé účinky pitia alkoholu. Niektoré štúdie v zahraničí (samozrejme u nás žiadny výskum neexistuje) ukazujú, že športovci udávajú pitie väčšieho množstva alkoholu ako osoby so sedavým spôsobom života. Najväčší príjem alkoholu bol zistený u kolektívnych športov.
Metabolizmus alkoholu (etanolu) sa uskutočňuje v prvom rade v pečeni. Tam alkohol oxiduje najprv na acetaldehyd a potom na acetát. Tento krok je katalyzovaný niekoľkými pečeňovými enzýmami, z ktorých najdôležitejšia je NAD-dependentná alkoholdehydrogenáza:
CH3CH2OH + NAD+ g CH3CHO + NADH + H+
Následnú oxidáciu acetaldehydu na acetát katalyzuje aldehyddehydrogenáza:
CH3CHO + NADH+ + H2O g CH3COO- + NADH + 2H+
NADH, ktorý sa vytvoril týmito reakciami musí byť opäť oxidovaný v mitochondriách, ale limitujúcim procesom býva prenos atómu vodíka dovnútra mitochondrií, ktorý môže zasahovať metabolizmus cukrov. Pri malej zásobe glykogénu v pečeni, ktorý môže vzniknúť kombináciou fyzickej záťaže (športový výkon) a malého príjmu cukrov, pečeň nie je schopná udržať hladinu cukrov v krvi a vzniká hypoglykémia. Rýchlosť odbúravania alkoholu v pečeni je rozdielna u každého jednotlivca. Závisí na množstve vypitého alkoholu a taktiež závisí od toho ako je organizmus zvyknutý na príjem alkoholu.
Pre ilustráciu v nasledujúcej tabuľke uvádzam dávku rôznych druhov alkoholických nápojov, ktorá obsahuje približne 10g alkoholu.
Nápoj | Množstvo (ml) |
Štandardné pivo (4% alkoholu) | 250 |
Nízkoalkoholické pivo (<2% alkoholu) | 500 |
Jablčné víno, vínny strik | 250 |
Víno | 100 |
Sek | 100 |
Dezertné vína, sherry, portské | 60 |
Liehoviny | 30 |
V minulosti bol alkohol používaný niektorými športovcami pred a počas výkonu, lebo verili, že zvýši ich športový výkon. Verili, že alkohol zvyšuje prah bolesti a sebaistotu. Taktiež sa používal na zmiernenie emočného stresu. V tej dobe bol alkohol považovaný za doping a bol na zozname zakázaných dopingových látok Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Dnes je alkohol považovaný za zakázanú látku iba v niektorých športoch ako je streľba a šerm.
Americká akadémia športovej medicíny vydala v roku 1982 stanovisko k účinkom príjmu alkoholu pri fyzickej záťaži. Z tohto stanoviska vyplýva, že alkohol pri fyzickej záťaži nie je významným zdrojom energie a pri dlhodobej záťaži môže zvýšiť riziko hypoglykémie kôli potlačeniu tvorby glukózy v pečeni. Taktiež môže v chladnom počasí dôjsť k narušeniu termoregulácie. Všeobecným záverom vedeckých štúdií je, že alkohol nemá na prácu svalov priaznivý vplyv a vo väčšom množstve môže nepriaznivo ovplyvniť športový výkon. Taktiež štúdie vplyvu alkoholu na techniku a obratnosť poukazujú na nepriaznivý vplyv malého až stredného množstva alkoholu na reakčný čas, koordináciu očí a rúk, presnosť, rovnováhu a celkové technické prevedenie.
Mládež
25.07.2020 13:21:02 Mládež
Prinášame výsledky prípravných zápasov žiackych družstiev v prípravnom období. Svoju prípravu začali ako prvý starší žiaci A U15. Následne sa ...
Prípravky
21.06.2020 20:49:56 Prípravky
21.06.2020 Umelá tráva v ZH 6+1 - súbežne na dve ihriská, každý s každým, dve kolá 1x25 min Ihrisko 1: ...
Prípravky
15.06.2020 13:38:26 Prípravky
14.06.2020 V nedeľu sa naši najmenší futbalisti zúčastnili svojho prvého triangla. Pozvanie prijali od Spartaka Trnava. Na ihrisku v ...
Prípravky
19.04.2020 10:23:02 Prípravky
CHALLENGE Č. 3 PRE PRÍPRAVKY FK POHRONIE U6 - U11 .... urob niečo navyše - trvanie do 02.05.2020 Spoločnosť COERVER ...
Prípravky
14.04.2020 14:13:43 Prípravky
CHALLENGE Č. 2 PRE PRÍPRAVKY FK POHRONIE U6 - U11 .... urob niečo navyše Cvičenie trénujem do dokonalosti Po ...
Prípravky
04.04.2020 15:12:47 Prípravky
POPRI INDIVIDUÁLNOM TRÉNINGOVOM PROGRAME PRE NAŠE PRÍPRAVKY U6 - U11 PRINÁŠAME: CHALLENGE Č. 1 PRE PRÍPRAVKY FK POHRONIE U6 - ...
Prípravky
07.03.2020 21:08:28 Prípravky
07.03.2020 domáci triangel č. 3 Systém hry: 6+1, na jedno ihrisko, každý s každým, 1x25 min. Zúčastnené družstvá: FK Pohronie, ...
webdizajn - tvorba www stránok, grafika, programovanie, SEO - optimalizácia stránok pre vyhľadávače • mobilné aplikácie - vývoj aplikácii pre iOS (iPhone, iPad, iPod), Android • dizajnmanuál - tvorba loga, logotyp, corporate identity
© 2018 GIBOX, s.r.o. • Generuje redakčný systém YGScms •